Det finns tre saker som är viktigt i livet. Den första är att vara snäll. Den andra är att vara snäll. Och den tredje är att vara snäll.” – Henry James

 

I en värld i ständig förändring, med nysatsningar, investeringar, turnarounds, krishanteringar, hybridarbete och mycket mer…är det lätt att glömma bort en av de enklaste och viktigaste och mest grundläggande ledarskapsstrategierna vi alla har – vänligheten och omtanken.

Att visa på snällhet – inte att förväxla med dumhet – är kraftfullt. Snällhet smittar och bidrar aktivt till att skapa resultat på sista raden.

Ett vänligt bemötande ger en ökad effekt på välbefinnandet. Det skapar högre energinivåer som i sin tur leder till en ökning av positiva perspektiv och aktiv problemlösning. Med andra ord – ett snällt ledarskap innebär bra affärer.

Vänlighet har en stor inverkan på människors lycka, och lyckligare människor är 12% mer produktiva, enligt en amerikansk universitetsstudie. Studien hävdar också att ”lyckligare medarbetare använder den tid de har mer effektivt, vilket ökar takten med vilken de kan arbeta – utan att för den sakens skull offrar kvaliteten.”‎

Att vara ledare är ett privilegium.

Och i detta privilegium ligger ett ansvar i att värna om de människor vi faktiskt är satta till att leda. Och ett modernt och prestigelöst ledarskap innefattar just ödmjukhet och vänlighet som grogrund för att skapa effektiv kommunikation, psykologisk säkerhet och utvecklingsmöjligheter. Alla tre, viktiga ingredienser som krävs för inkludering och engagemang. Till syvende och sist även för produktiviteten och resultatet.

Vi kan bygga upp vår medkänsla

Det är lätt att vara snäll. Men det kanske glöms bort i vardagen – liksom vi glömmer (eller prioriterar bort) att träna.

Precis som vi, med styrketräning, kan få våra muskler att växa…så kan vi träna på att vara snälla. Och det är inte bara vår omgivning som vinner på att vi är vänliga – det gör oss ledare lyckligare också!  

Snällhet är en avsiktlig del i ledarskapet

Att vara vänlig och snäll, är inte en slumpmässig handling – men ett avsiktligt ledarskap där vi tydligt förstår hur vi agerar inför både oss själva och andra. Ett ledarskap med gott uppsåt – där målet är att skapa de bästa förutsättningarna för både medarbetare och bolag.

Att vara snäll och vänlig som ledare betyder inte att man är svag. Tuffa beslut kan likaväl tas med vänlighet och respekt.

Snälla ledare:

  • sätter tydliga förväntningar
  • ger ärlig feedback
  • uppmuntrar utveckling
  • är transparenta i sitt beslutsfattande

Snälla ledare inser också att människor är människor, inte maskiner.

Snälla ledare ler, säger tack och kommer med uppmuntrande ord. De frågar hur andra mår och visar tillit till kompetens och beslut och lyfter att ni är tillsammans om resan framåt.

En snäll ledare är en stark ledare

”För att företag ska kunna förbättras måste människorna i organisationen bli smartare och mer resursstarka och arbeta mer effektivt tillsammans över tid. För att detta ska fungera måste människor bry sig om sitt arbete, företaget och varandra. Detta kräver expertorkestrering av en snäll ledare.”‎ – Michael O’Malley

Vi inom VOCA Mentorship tror på ett snällt ledarskap och har valt orden; Vulnerability, Openness, Compassion och Accountability som våra ledord. Alla förutsättningar för ett gott ledarskap.

Är du nyfiken på hur vi på VOCA Mentorship och våra mentorer kan hjälpa dig och din organisation med strategiarbete, ledarskap och målstyrning? Kika då in på vår hemsida  Mentorskapsprogram för företag – Kontakta oss | VOCA Mentorship eller hör av dig direkt till oss på hello@vocamentorship.com så hjälper vi dig vidare.

Fredrika Erlandsson, VD & Grundare, VOCA Mentorship

VOCA Mentorship erbjuder anpassat mentorskap till ledare och organisationer som vill utvecklas inom det moderna ledarskapet, och erbjuder bred kompetens genom våra erfarna mentorer: Hitta din mentor här – Boka online | VOCA Mentorship