Anna Maria, kan du berätta lite om din professionella bakgrund och hur du kom in i din nuvarande roll?

Att jag idag arbetar som frilansande strategikonsult och coach har sin grund i en avgörande varumärkesresa jag genomförde tillsammans med ledningsgruppen på Handelshögskolan under min tid som marknadsdirektör för snart 10 år sedan. En resa jag gjort med många varumärken och ledningsgrupper tidigare. Trots en ganska liten stabsfunktion så var det ett komplext förändringsprojekt vilket det ofta blir i en akademisk värld. Jag fick på nytt bevis för att ”walk the talk” är viktigare än teoretisk kunskap och PowerPoint presentation. Jag jobbade med flera bra och handplockade byråer under förändringsresan men kände ett kall att starta eget, något nytt som inte fanns på marknaden. Något som var i gränssnittet mellan kreativa byråer och management consulting med stor vikt på ledarskapets betydelse i all förändring, kommunikation och tillväxt. Sedan kom trenden att de större management consulting bolagen började köpa upp design och reklambyråer och konkurrensen hårdnade. Jag tycker dock att ingen riktigt tar hand om helheten på ett konkurrenskraftigt sätt.   

Samtidigt närde jag en stark önskan om att bli gravid, vilket fick mig att fatta beslutet att säga upp mig för att skapa en stressfri vardag där hälsa och välmående kunde stå i fokus. Jag startade mitt eget företag, och upptäckte snabbt att jag trivdes så bra med den frihet och det ansvar det innebar att jag valde att stanna kvar som egenföretagare.

Det har genom åren blivit tydligt för mig att många företag saknar ett holistiskt perspektiv, både på byråsidan och inom sina egna organisationer. Det saknades en djupgående koppling mellan ledarskap, företagskultur och varumärkesstrategi. För att möta detta behov bestämde jag mig för att vidareutbilda mig. Jag genomgick en ledarskapsutbildning (SSE Managing Professional Service Firms)  specifikt inriktad på att leda konsultverksamheter och blev senare certifierad coach.

Tidigare har jag utbildats i och praktiserat Situationsanpassat Ledarskap (SLL II) och blev under ledarskapsprogrammet omedelbart passionerad för det coachande ledarskapet, som ännu mer sätter individen i centrum. Dessa verktyg har blivit ovärderliga i mitt arbete med att leda workshops för ledningsgrupper och styrelser, något jag har gjort sedan 2018. Mitt fokus har fördjupats vad gäller att förena individuell coachning och mentorskap med strategiskt arbete för att skapa en mer integrerad och hållbar företagskultur.

Vilka är de största utmaningarna du har stött på under din karriär, och hur övervann du dem?

En av de största utmaningarna jag har stött på under min karriär har handlat om kulturella skillnader ur ett ledarskapsperspektiv, både internationellt och nationellt.

Under min tid i Storbritannien, där jag började på American Express efter en tid på Svenska Handelskammaren i London, kände jag hur min egen kulturella identitet nästan suddades ut, vilket i sig var en stor utmaning. Som expat passar du inte in i landet du är i till 100% och du blir hellre aldrig 100% ditt etniska ursprung. Oavsett hur stora eller små skillnaderna är.

När jag senare återvände till Sverige för att axla rollen som Nordisk försäljningsdirektör för American Express, ställdes jag inför en helt annan form av kulturkrock. Jag ledde ett team bestående av män äldre än jag själv, och mötte ett motstånd som jag aldrig tidigare upplevt i den europeiska organisationen.

Som ung kvinna i en ledande position blev jag ifrågasatt, inte bara på grund av mina beslut utan också på grund av mitt kön. Men också för att jag efter fem år utomlands tappat konsensuskulturen. Det krävde enormt tålamod och en djup förståelse för deras perspektiv för att övervinna detta.

Något år senare blev jag tillförordnad för vår landschef som var föräldraledig och fick i uppdrag att leda ett betydande IT- och systemutmaningar som förvärrades av skillnader i hur olika länder bemötte kundbehov. När jag insåg att vi var på fel kurs, var jag tvungen att fatta det svåra beslutet att dra i nödbromsen – ett beslut som inte var populärt globalt men nödvändigt och uppskattat lokalt. Denna erfarenhet lärde mig vikten av att alltid underhålla starka relationer, sätta upp tydliga milstolpar och regelbundet stämma av för att kunna hantera och övervinna utmaningar av slaget ”when the shit hits the fan”.

Berätta om de mest minnesvärda ögonblicken i din karriär, de som har format dig som ledare?

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken i min karriär var när min första chef på American Express anställde mig för ett tre månaders projekt. Detta projekt utvecklades till en tolv år lång karriär tack vare hans generösa, inkluderande och transparenta ledarskap.

Ett annat viktigt ögonblick var när jag blev rekommenderad att söka en ny tjänst inom företaget av en högre chef. Han sa till mig att vi skulle göra rollen så bra att jag aldrig skulle vilja lämna den, och uppmanade mig att leverera så bra att alla skulle vilja anställa mig…. En lärorik erfarenhet av förtroende och ansvar.

När jag många år senare blev utlånad till New York som strategisk projektledare för ett globalt transformationsprojekt insåg jag vikten av att kombinera strategi med en djup förståelse för marknaden. Detta formade verkligen min syn på ledarskap.

Hur skulle du beskriva din ledarskapsstil, och hur har den utvecklats över tid?

Min ledarskapsstil har utvecklats från ett starkt resultatfokus till en mer lyssnande och coachande inställning. Tidigare var jag väldigt drivande och målinriktad, men jag har insett att ett mer hållbart ledarskap ger bättre resultat både för individen och företaget. Jag har gått från ett anglosaxiskt, resultatinriktat ledarskap till att mer fokusera på individen och att skapa långsiktiga, hållbara resultat.

Vad betyder mentorskap och coaching för dig, och varför är det viktigt?

Oavsett filosofi och religion…Vi föds och vi dör, och den existentiella frågan handlar därför om vad vi vill göra med vår tid på jorden. Att leva i ett hamsterhjul levererar inte nödvändigtvis harmoni och bästa resultat för vare sig människa eller bolag.

Det är lätt att bli hemmablind i den egna organisationen, och då kan en mentor eller coach hjälpa till att ifrågasätta status quo och stärka individen i både utmaningar och möjligheter.

Det mänskliga och strategiska tänkandet är centralt i mitt mentorskap och coaching.

Hur närmar du dig rollen som mentor, och vad anser du vara kärnan i ett framgångsrikt mentorskap?

Jag börjar alltid med att lära känna individen och samtidigt förstå den organisatoriska dynamik som individen befinner sig i. Min utgångspunkt är alltid de egna värderingarna i förhållande till företagets. Många personer, även med framgångsrika karriärer, har blivit så formade av just företagets värderingar att de inte längre vet vem de är som individer.

Ta Duplantis som exempel – alla kan inte (som han) höja ribban till unika resultat i den kontext de befinner sig i. Och ofta beror det på diskrepansen mellan de egna värderingarna och bolagets.

För att vara en bra ledare behöver du ha en inre trygghet och en balanserad ledningskompass och nyckel i mentorskapet ligger därför i att bygga starka relationer, sätta tydliga mål och möjliggöra konstruktiv feedback.

Vilken typ av råd eller stöd brukar du ge till dina klienter/adepter?

Jag pratar ofta med mina klienter om vikten av att andas och att hitta sina kärnvärderingar. Jag uppmanar dem att tänka inifrån och ut, i stället för tvärtom. Det handlar om att förstå var företaget är på väg och var individen är på väg, och sedan se hur dessa två riktningar kan samverka och skapa något unikt.

Kan du dela med dig av ett framgångsrikt mentorskap du har varit en del av och vad som gjorde det särskilt givande?

Ett exempel på ett framgångsrikt mentorskap var när jag arbetade med två ägare i ett företag som hade olika syn på hur deras företag skulle drivas. Jag coachade dem individuellt och hjälpte dem att hitta sina egna sanningar och värderingar. Till slut insåg de att de behövde gå skilda vägar, och trots att det var en tuff insikt så var de nöjda med beslutet. Det var enormt givande att se hur de hittade sina egna vägar framåt.

Vilka är några personliga erfarenheter som har påverkat ditt sätt att se på ledarskap?

Att ha bott i flera olika länder och gått från att arbeta i stora företag till att bli egenföretagare har gett mig en bred förståelse för ledarskapet i sig.

Men om jag ska vara ärlig, så är en av de mest avgörande personliga erfarenheterna var att hantera maktlösheten i att inte kunna få egna barn. Det har gjort mig mer filosofisk och gett mig ett djupare perspektiv på vad det innebär att vara människa och ledare. Jag ser nu ledarskap ur ett mer mänskligt och holistiskt perspektiv.

Hur balanserar du ditt professionella och personliga liv, och vad gör du för att ladda batterierna?

Min energi hämtar jag i naturen, genom fjällvandringar, skogspromenader med min hund, och genom att odla. Jag finner också glädje i att laga mat och umgås med vänner och familj.

Jag erkänner att balansen mellan arbete och privatliv kan vara en utmaning, särskilt eftersom jag är driven och ambitiös – rastlös till och med. Det kräver verkligen en medveten planering där jag avsätter tid för att inte låta sig slukas av arbetet.

Finns det några specifika värderingar eller principer som du lever efter, både i ditt personliga och professionella liv?

För mig är integritet, autenticitet och glädje centrala värderingar. Jag tror starkt på att vi är en och samma person både i vårt privata och professionella liv. Det är viktigt att säga vad man gör och göra vad man säger, och att sätta gränser för att upprätthålla sin integritet. Och bjuda in glädjen! Glädje är nyckelkomponent i mitt liv – jag vill vara passionerad och glad i det jag gör!

Vilka trender eller förändringar ser du som mest betydelsefulla för framtidens ledarskap?

Teknik och AI kommer att vara alltmer avgörande faktorer för framtidens ledarskap. Jag tror att det mest betydelsefulla är att låta människor vara människor och maskiner vara maskiner.

Ett exempel är forskningen vid MIT, som visar hur samarbetet mellan människa och maskin kan förbättras. Att se maskinen som en gruppmedlem. För det är gruppdynamiken kommer att vara nyckeln till framgång – där genusperspektivet kommer att spela en stor roll för prestationer, harmoni och resultat. Det är också viktigt att vi inte låter rädslan för AI ta över, utan i stället ser möjligheterna i att arbeta smartare, inte mer.

Hur ser du på utvecklingen inom coaching och mentorskap i framtiden?

Jag ser coaching och mentorskap som en viktig brygga i en alltmer AI-driven värld. Det kommer att finnas en större acceptans för dessa verktyg, och behovet av dem kommer bara att öka i takt med att tempot i världen ökar.

Coaching och mentorskap kommer att vara avgörande för att hjälpa människor att navigera i denna snabba och föränderliga värld.

Om du kunde ge ett råd till ditt yngre jag, vad skulle det vara?

Mitt råd till mitt yngre jag skulle vara att lyssna mer till sitt inre hjärta och inte försöka vara till lags för så många. Det är viktigt att stå upp för sina egna värderingar och tro på sig själv, även när det är svårt.

Finns det något annat du vill lägga till eller betona?

Jag vill betona vikten av att vi är mycket mer än våra prestationer. Det holistiska perspektivet är viktigt i allt vi gör – från bolagsstyrning till ledarskap och personligt välbefinnande.

Det finns en anledning till att människa på engelska heter human being – inte human doing.


Om du är intresserad av ett mentorprogram med Anna-Maria – ta då chansen redan idag och boka ett kostnadsfritt provsamtal här! Eller hör av dig direkt till oss på VOCA Mentorship på email hello@vocamentorship.com, så svarar vi på alla frågor du kan tänkas ha!